5 tips voor je vastgoedinvestering

Algemeen

Brecht Romel

Investeren in vastgoed is en blijft een slimme keuze. Interessant vastgoed brengt meer op dan geld op de bank. Je gebruikt de huurgelden om je lening af te betalen en geniet van opbrengsten voor een lange periode. Zeker als je deze 5 vuistregels respecteert.

1. Investeer in de locatie

Locatie is zonder twijfel de belangrijkste factor als je in vastgoed investeert. Verstandig beleggen begint bij het selecteren van een populaire locatie. Daarbij zijn de volgende parameters belangrijk:

  • vlotte toegang tot het openbaar vervoer
  • nabijheid van winkels en stedelijke infrastructuur (sport en cultuur)
  • bereikbaarheid met de wagen (toegang tot autosnelweg)
  • ligging in groene long of vlotte toegang tot groen

2. Ga voor duurzaamheid

Duurzaamheid wint aan belang. Het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een pand is, wordt steeds belangrijker en de normen zullen de komende jaren alleen maar verstrengen. Investeren in duurzame panden met aandacht voor energiezuinigheid en hernieuwbare energie via zonnepanelen, warmtepompen, … is een goede keuze.

3. Zorg dat je er zelf een goed gevoel bij hebt

Hoewel investeringen en emotie zelden een goed koppel zijn, mag je bij vastgoed een uitzondering maken. Enkel wanneer je zelf door een pand gecharmeerd bent, kan je het vlot verhuren of later eventueel verkopen. Koop dus nooit een pand waar je zelf niet zou willen in wonen.

Ga bij voorkeur voor een pand met een kwalitatieve architectuur en een tijdloze uitstraling. Niet onbelangrijk wanneer je binnen bijvoorbeeld 15 jaar je pand wil verkopen.

4. Gebruik het hefboomeffect

Dat je veel kapitaal nodig hebt om te investeren in vastgoed is een fabel. Ja kan al investeren vanaf een relatief klein bedrag en profiteren van het hefboomeffect. Een slimme belegger investeert niet al zijn geld, maar gebruikt van een deel van het eigen spaargeld om bij de bank een lening aan te gaan en zo een grote aankoop te financieren.

Hoeveel je kan lenen hangt af van je terugbetalingscapaciteit. Doorgaans staat de bank een lening toe van om en bij de 80% van de vastgoedinvestering die je wil doen en moet je dus 20% zelf ophoesten. Het spreekt voor zich dat je maar kan profiteren van het hefboomeffect als het pand vlot verhuurd geraakt en minstens zijn waarde behoudt (bij voorkeur meerwaarde creëert).

5. Huuropbrengst = afbetaling lening

Kijk bij je vastgoedkeuze niet enkel naar de meerwaarde op termijn, maar ook naar aantrekkelijkheid voor een vlotte verhuur. De maandelijkse huurgelden dekken vaak namelijk (een groot deel van) je afbetaling. Een goede huurder is dus goud waard. Zoek iemand met financiële zekerheid en interesse voor langdurige huur. Een stabiele betaler brengt op termijn vaak meer op dan de huurder die de hoogste prijs wil betalen.

Een vastgoedinvestering die echt bij je past?

En die ook nog eens vlot verhuurd is? Bordes biedt een ruim aanbod aan interessante panden in de regio en zoekt er met plezier een geschikte huurder bij.
Neem contact op