De eigenaar van een woning in Vlaanderen betaalt jaarlijks onroerende voorheffing. Deze belasting (vroeger gekend als grondlasten) wordt berekend op het kadastraal inkomen van de woning of grond. In sommige gevallen heeft de belastingplichtige recht op een vermindering maar dit jaar schuilt een uitzonderlijke toename van de onroerende voorheffing om de hoek.
De onroerende voorheffing bestaat uit:
- de basisheffing berekend aan de hand van het geïndexeerd kadastraal inkomen
- de opcentiemen van de gemeente
- de opcentiemen van de provincie
Bepaalde verminderingen
Er worden verschillende verminderingen, al dan niet automatisch, toegepast bij de berekening van de onroerende voorheffing. Volgende verminderingen zijn zowel voor eigenaars als huurders van toepassing:
- naargelang het aantal gedomicilieerde kinderen
- vermindering voor personen met een handicap
- vermindering voor oorlogsslachtoffers
De vermindering naargelang het aantal gedomicilieerde kinderen werd in 2023 drastisch hervormd. De vroegere progressieve vermindering (hoe meer kinderen hoe groter de vermindering) werd vervangen door een forfaitair bedrag per kind.
Wanneer de huurder in aanmerking komt voor een vermindering moet hij de Vlaamse belastingsdienst inlichtingen via een meldingsformulier. De vermindering wordt de eigenaar via het aanslagbiljet toegekend en moet worden afgetrokken van de huur.
Verminderingen voor eigenaars
Een aantal van de verminderingen zijn uitsluitend bestemd voor eigenaars. De meest belangrijke zijn:
- in geval van bescheiden woningen
- in geval van bescheiden nieuwbouwwoningen
- in geval van energiezuinige gebouwen
Vermindering voor energiezuinige gebouwen
De vermindering wordt bepaald op basis van het E-peil van de woning. Hoe groot de vermindering is hangt af van:
- wanneer de stedenbouwkundige aanvraag werd toegekend voor de verbouwingen
- welke werken werden uitgevoerd
- wat het E-peil is in het aanslagjaar
De vermindering is enkel toepasbaar in geval van sloop en heropbouw, en ingrijpende energetische renovaties. Puur nieuwbouw komt niet voor deze vermindering in aanmerking.
Hogere inflatie betekent hogere indexatie
De onroerende voorheffing zal in 2023 ongetwijfeld duurder uitkomen voor veel Vlaamse eigenaars. De hogere inflatie heeft namelijk rechtstreeks invloed op de indexatie van het kadastraal inkomen; de grondslag voor de berekening. Het KI zal dit jaar zeker 9% hoger liggen dan in 2022.
Bronnen: vlaanderen.be, cib.be