Informatieplicht overstromingsgevoelig vastgoed wijzigt op 1 januari

Belangrijk nieuws voor wie een pand verkoopt of verhuurt (voor meer dan 9 jaar): op 1 januari 2017 ondergaat de informatieplicht rond de overstromingsgevoeligheid van vastgoed een wijziging. Het bekende symbool moet dan enkel nog vermeld worden bij het publiceren van vastgoed dat in effectief overstromingsgevoelig gebied ligt.

Op die manier wordt het onderscheid met woningen en gronden in mogelijk overstromingsgevoelig gebied duidelijker. Let op: de schriftelijke vermelding van vastgoed in mogelijk overstromingsgevoelig gebied blijft wel verplicht. Voor de nieuwe richtlijnen kan je terecht op www.integraalwaterbeleid.be.

Bevraging vastgoedmakelaars en notarissen
De wijziging komt er na een evaluatie van de informatieplicht door de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW). De evaluatie gebeurde onder meer op basis van een bevraging van vastgoedmakelaars en notarissen. De aanpassing van de richtlijnen voor de publiciteit is een eerste initiatief om de informatieplicht te verbeteren. Andere voorstellen worden nog verder onderzocht en uitgewerkt.

Benieuwd naar het resultaat van de evaluatie en het traject dat de CIW, in samenwerking met o.m. CIB Vlaanderen, uitwerkte om de informatieplicht verder te verbeteren? Lees dan het rapport. 

Watertoets
Op www.waterinfo.be/watertoets kan je overigens nog vlotter opzoeken of een vastgoed in overstromingsgevoelig gebied ligt en een gedateerde afdruk van de kaart aan de kandidaat-koper aanbieden. Ontdek de mogelijkheden via het instructiefilmpje. 

(Bron: CIBweb)

(Foto: nhgooi.nl)