Mobiliteitsscore voor Vlaamse woningen

De mobiscore, gisteren gelanceerd door minister van omgeving en milieu Koen Van den Heuvel, moet helpen in de zoektocht naar een nieuwe, duurzaam gelegen woning. De score geeft aan hoe makkelijk je met de fiets of te voet van je huis of nieuwe thuis naar de dichtstbijzijnde scholen, winkels, haltes voor openbaar vervoer... kan. Hoe hoger de Mobiscore op de schaal van 0 tot 10, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact van de woning. Het is een sensibiliserend instrument, en dus geen verplichting, dat makelaars kunnen opnemen in hun vastgoedadvertenties.
De mobiscore gaat terug op een initiatief van voorganger Joke Schauvliege. In 2015 was er nog sprake dat de score verplicht zou moeten worden meegegeven. Het BIV reageerde lauw op dat plan, dat toen niet verder werd uitgewerkt. In haar beleidsbrief van oktober 2018 kwam het concept mobiscore terug, en nu werd het dus gelanceerd door haar opvolger, weliswaar louter in sensibiliserende vorm.
"De mobiscore is informatief bedoeld, maar we gaan ervan uit dat kandidaat-kopers ook zelf kunnen afwegen of een pand voldoende vlot bereikbaar is en of alle nodige faciliteiten in de buurt aanwezig zijn. We vinden het belangrijk dat de mobiscore enkel als sensibiliserend instrument wordt gebruikt en geen verdere financiƫle of fiscale gevolgen heeft", aldus ondervoorzitter Alain Deketelaere.

Bon: BIV