Kwart meer hypothecaire leningen in januari 2015

De hypothecaire leningen in ons land lagen in de eerste maand van het jaar zowel qua aantal als qua bedrag fors hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van de financiƫle sector Febelfin.

De cijfers die Febelfin bekendmaakt zijn gebaseerd op de kredietbarometer van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

In januari 2015 werden in Belgiƫ 28,8 procent meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in de eerste maand van vorig jaar. Ook het totaalbedrag van alle kredieten samen lag fors hoger (+ 22,8 procent) dan een jaar geleden.

De kredietaanvragen (+41,5 procent) en het bedrag van de kredietaanvragen (+37,3 procent) klokten in januari 2015 fors hoger af in vergelijking met vorig jaar. In november 2014 waren er meer dan dubbel zoveel kredietaanvragen (+105,96 procent) dan het jaar voordien. In december 2014, was het aantal kredietaanvragen ten opzichte van 2013 met 44,82 procent gestegen

Over het volledige jaar 2014 werden er meer dan 231.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van meer dan 25,5 miljard euro (exclusief herfinancieringen). Daarmee bevond de Belgische hypotheekmarkt zich in 2014 op het hoogste peil ooit, maakte de Beroepsvereniging van het Krediet vorige maand bekend.

"De combinatie van de aangekondigde verlaging van de woonbonus in Vlaanderen vanaf 2015, de verwachte aanpassing van de woonbonus in de andere regio's en de lage rentevoeten heeft tot deze sterke stijging van de kredietaanvragen en van de kredietverlening geleid", liet Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, in januari optekenen.

Wenst u advies omtrent een eventuele aan- of verkoop? Contacteer ons!

(Bron: TRENDS)

(Foto: Istock)