Verhuren
zonder zorgen.

1 / 3

Vlot
verhuurd

Bordes zet jarenlange ervaring en toegewijde knowhow in om vlot en aan de juiste prijs een goede huurder voor je te vinden. Bij voorkeur voor lange duur.
Bordes95
Bordes214

Service
van a tot z

Het Bordes-team regelt je verhuur van a tot z. Van kwalitatieve publiciteit online en het rondleiden van geschikte kandidaten tot het opmaken van een gedetailleerde plaatsbeschrijving, een sluitende huurovereenkomst en de registratie van je contractuele verbintenis. Zo hoef jij nergens aan te denken.

Een sluitend
contract

Als verhuurder heb je vooral plichten, terwijl je huurder veel rechten heeft. Daarom is een sluitende en gedetailleerde huurovereenkomst essentieel. Met kennis van de huidige wetgeving en jarenlange ervaring in verhuur beschermt Bordes je optimaal met een sluitend contract.
Bordes314

Een correcte huurprijs bepalen?

Een marktconforme huurprijs is je beste garantie voor een snelle verhuur. Door zijn lokale verankering en een goede kennis van de vastgoedmarkt is Bordes de ideale partner om een correcte huur te bepalen. En om vervolgens de geschikte huurder voor je te zoeken.
Laat ons je huurprijs bepalen
Bordes68

Kiezen
voor Bordes.

Bel ons. We komen graag. Met de glimlach. Met de sleutel. En met heel veel goesting. In Izegem, Merelbeke, Waregem en omstreken.
Lees ons verhaal

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op

De meest
gestelde vragen.

Alle vragen bekijken
Waarom is een plaatsbeschrijving belangrijk bij verhuur van mijn woning?

Bij het einde van het huurcontract moet de huurder de woning in dezelfde staat teruggeven als bij de start van de huur, behalve voor normale slijtage of schade door overmacht.

Als verhuurder heb je er dus alle belang bij om bij aanvang van de huur een gedetailleerde plaatsbeschrijving te laten opmaken, ondertekend door beide partijen. Dit document vormt het officiële bewijs van de oorspronkelijke staat van de woning.

Wanneer er bij het einde van de huur schade wordt vastgesteld:

  • Met een plaatsbeschrijving kan je als verhuurder duidelijk aantonen welke schade nieuw is, en de huurder hierop aanspreken.
  • Zonder plaatsbeschrijving is het veel moeilijker om schade te bewijzen en kan je in de praktijk vaak niets verhalen op de huurder.

Kort gezegd: een goede plaatsbeschrijving beschermt je als verhuurder bij het einde van de huur.

Zijn rookmelders verplicht in woningen in Vlaanderen?

Ja. In Vlaanderen zijn rookmelders verplicht in alle woningen.

Deze verplichting geldt zowel voor:

  • woningen die je zelf bewoont;
  • als voor huurwoningen.

Elke woning moet uitgerust zijn met voldoende optische rookmelders die correct geplaatst zijn volgens de wettelijke voorschriften.

In een huurwoning is het de verhuurder die verantwoordelijk is voor het plaatsen van de rookmelders. De huurder moet erop toezien dat de toestellen (bv. batterijen) correct blijven functioneren.

Een woning zonder verplichte rookmelders wordt als niet-conform beschouwd volgens de Vlaamse woonkwaliteitsnormen.

Kan ik een huurovereenkomst sluiten voor langer dan 9 jaar?

Ja, dat kan.

Wanneer je een huurovereenkomst afsluit voor langer dan 9 jaar, dan moet deze verplicht bij notariële akte worden verleden.

Dit zorgt ervoor dat het contract ook tegenstelbaar is aan derden (zoals bijvoorbeeld nieuwe eigenaars of schuldeisers).

Een huurovereenkomst van meer dan 9 jaar zonder notariële akte is juridisch niet geldig voor de langere duur.

Hoe kan ik de huurwaarborg samenstellen of betalen?

Als huurder mag je zelf kiezen hoe je de huurwaarborg samenstelt, in overleg met de verhuurder. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Storting op geblokkeerde rekening: Je stort de waarborg op een geblokkeerde bankrekening op jouw naam.

Bankwaarborg: Je vraagt bij je bank een zakelijke zekerheidsstelling (bankgarantie).

Via het OCMW: Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, kan je het OCMW vragen om de waarborg voor te schieten. Het OCMW regelt dit dan met een bank.

Persoonlijke borgstelling: Iemand anders (bijvoorbeeld familie) stelt zich persoonlijk borg. De verhuurder moet hiermee akkoord gaan.

Huurwaarborglening: Als je het moeilijk hebt om zelf drie maanden huurwaarborg te betalen, kan je via het Vlaams Woningfonds een renteloze huurwaarborglening aanvragen.

Is een conformiteitsattest verplicht voor huurwoningen in Vlaanderen?

In principe is een conformiteitsattest niet verplicht om een woning te verhuren in Vlaanderen.

Uitzondering: sommige gemeenten maken dit wél verplicht via een gemeentelijk reglement. In die gemeenten mag je enkel verhuren als je over een geldig conformiteitsattest beschikt.

Daarnaast is een conformiteitsattest verplicht bij:

  • verhuur aan sociaal verhuurkantoor (SVK);
  • bepaalde vormen van gesubsidieerde huur.

Ook als het niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen: het attest bewijst dat de woning voldoet aan de geldende Vlaamse woonkwaliteitsnormen.

De kostprijs voor het attest wordt bepaald door de gemeente.

Wanneer en hoe mag de huurprijs worden geïndexeerd?

Bij een schriftelijke huurovereenkomst mag de huurprijs jaarlijks worden geïndexeerd. Dit kan op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract.

De verhuurder moet de indexatie schriftelijk meedelen aan de huurder.

De indexatie kan maximaal drie maanden retroactief toegepast worden vanaf het moment waarop de verhuurder de indexatie schriftelijk heeft gevraagd.

De huurprijs wordt aangepast op basis van de gezondheidsindex. De berekening gebeurt volgens deze formule:

(basishuurprijs × nieuw indexcijfer) ÷ aanvangsindexcijfer