Eerste hulp bij makelaarskoorts

Verkopen

Augustus Van Renterghem

De kogel is door de kerk, u heeft beslist uw woning te verkopen. Maar hoe begint u daar nu precies het beste aan? Bordes zet voor u enkele tips op een rijtje en geeft u advies.

De kogel is door de kerk, u heeft beslist uw woning te verkopen. Maar hoe begint u daar nu precies het beste aan? Bordes zet voor u enkele tips op een rijtje en geeft u advies.

Quid:

  1. Gevoel boven alles
  2. Timing is cruciaal
  3. Pay peanuts, get monkeys
  4. Toegevoegde waarde

Naar jaarlijkse gewoonte onderzocht Immoweb ook in 2019 de Belgische vastgoedmarkt. Aan deze steekproef namen 3.000 personen deel waarvan 50% uit Vlaanderen, 13% uit Brussel en 37% uit Wallonië. Dit onderzoek leverde enkele interessante resultaten op.

Eenenvijftig procent

Maar liefst 51% van de particuliere verkopers verkoopt uiteindelijk met een makelaar. Hiervan beslist het overgrote deel onmiddellijk een vastgoedmakelaar onder de arm te nemen en slechts 6% heeft wat overtuiging nodig. Eéns verkopers de knoop hebben doorgehakt om beroep te doen op een vastgoedmakelaar zien ze daar dus snel de voordelen van in.

De 'klik'

Een andere bevinding is dat het overgrote deel van de particuliere verkopers beslist om voor een makelaar te kiezen op basis van zijn gevoel, het moet “klikken”. Maar liefst 56% klikt op het menselijke aspect, en pas daarna wordt de reputatie van het kantoor of de commissie in acht genomen.

Expertise

Als laatste bleek ook dat 77% van de ondervraagden uiteindelijk niet voor de hoogste schatting kiest maar zich voor de uiteindelijke verkoopprijs laat leiden door de expertise van de makelaar – op voorwaarde dat het met deze makelaar goed aanvoelde.

Wat u moet onthouden

  1. Als uw makelaar precies doet wat hij heeft beloofd en een plekje in uw hart heeft veroverd, zal u nooit het gevoel hebben te veel te hebben betaald.
  2. Een particuliere verkoper die graag zelf eerst zonder makelaar probeert te verkopen, probeert dat gemiddeld 2 maand vooraleer hij hulp inroept. Bij zo’n valse start is in de meeste gevallen jammer genoeg de schade berokkend. Het is onmogelijk om dan nog dezelfde prijs te krijgen als wanneer u meteen een koper had gevonden.
  3. Beslissen om wel of niet met een makelaar samen te werken, enkel gebaseerd op zijn commissie betekent dat u niet de kans heeft gehad de makelaar te leren kennen. Het extra comfort van de opties in een wagen zijn ook pas duidelijk wanneer u een testrit maakt, toch? Het omgekeerde is ook waar. Laat u nooit overtuigen door énkel een lage commissie. De fouten die kunnen worden gemaakt hebben een directe impact op de verkoopwaarde van uw woning. De makelaar heeft niets te verliezen, u wel.
  4. Elk verkoopdossier krijgt het volledige Bordes-team achter zich. Onze kantoren kennen geen interne rivaliteit en zetten zich in voor hetzelfde doel. Iedere vastgoedmakelaar heeft zijn eigen, unieke kwaliteiten en die worden allemaal aangewend.

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op