De Vlaamse regering voert vanaf 1 januari 2030 een energienorm in voor technische verslagen van woningen. Het is essentieel om een minimaal EPC-label te behalen om te kunnen verhuren of verkopen. Niet-naleving kan leiden tot ongeschiktheidsverklaring. Recent heeft de regering definitieve beslissingen genomen over de concrete vereisten en timing.
Vanaf 2030 moeten halfopen en vrijstaande woningen een EPC-label E (of beter) hebben. Na die datum kunnen woningen met een F-label niet meer conformiteit krijgen en riskeren ze ongeschiktverklaring. Deze eis wordt verder aangescherpt tot label D in 2035 en label C vanaf 1 januari 2040.
Voor rijwoningen en appartementen geldt een vergelijkbaar pad met de vereiste van label D in 2030 en label C vijf jaar later. Appartementen en rijwoningen met label E of F riskeren ongeschiktheidsverklaring vanaf 2030.
Deze maatregel is bedoeld om geleidelijk de energie-efficiëntie te verbeteren. Verhuurders, eigenaar-bewoners, syndici en architecten hebben tijd om aanpassingen te plannen en te realiseren. Het EPC-label moet behaald worden, maar de exacte renovatiekeuze is vrij.
Inbreuken op de energienorm worden gecategoriseerd als gebrek categorie II, wat tot ongeschiktheidsverklaring kan leiden. Verhuurders moeten zich voorbereiden op mogelijke gevolgen, inclusief restitutie van ontvangen huurgelden en extra belastingen voor ongeschikte woningen.
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap benadrukt dat appartementsgebouwen ook een minimaal gebouwlabel krijgen vanaf 2030. Dit is een oproep aan VME's, syndici, eigenaars en verhuurders om collectieve verantwoordelijkheid te nemen voor energie-efficiëntie.
Het is van groot belang om voorbereid te zijn op deze veranderingen, zowel voor verhuurders als verkoopmakelaars. Houd de ontwikkelingen in de gaten, aangezien verdere details en regelgeving verwacht worden.
Bron: cib.be