Hoe bereid ik mijn woning voor op bezichtigingen?

Algemeen

Augustus Van Renterghem

Vastgoedstyling of homestaging komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Intussen vond het ook in België vaste grond en kan je een beroep doen op verschillende stylisten over het hele land. Liselot van Bordes Merelbeke is naast erkend vastgoedmakelaar ook gecertifieerd vastgoedstyliste.

Vastgoedstyling heeft als doel de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een zo groot mogelijk koperspubliek zodat een kandidaat-koper zich onmiddellijk thuis voelt. In één minuut tijd beslist de bezoeker of het wat wordt of niet. Er wordt dus geredeneerd vanuit de behoeften van de koper. De woning wordt aan de hand van bepaalde technieken zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk aantal personen. Het principe bestaat uit neutraliseren en depersonaliseren. Elke kandidaat-koper moet zichzelf kunnen zien wonen in de woning.

Een gestylde woning maakt een goede indruk, verkoopt 4 tot 5 keer sneller en genereert een meerwaarde van 8%.

Dit opruimen, depersonaliseren en stylen kost tijd en energie maar levert geld op. Onze makelaars geven u met plezier advies en kunnen voor uw woning een vastgoedstylingrapport opmaken.

Hoe bereid ik mijn woning voor op bezichtigingen?

Controleer of al uw verlichting werkt. Een kapotte lamp valt u misschien niet onmiddellijk op maar is een doorn in het oog van de kandidaat-koper op een foto of tijdens de bezoekdag. Voor de bezoekdag maakt u het ons al een beetje makkelijker door alle lichten aan te steken. Deze horen immers allemaal te branden tijdens onze rondleidingen.

De woning optimaliseren en neutraliseren betekent ook dat familieleden sterk worden afgeraden aanwezig te zijn tijdens bezichtigingen of bezoekdagen. Het is essentieel voor ons dat de kandidaat-koper zijn vragen of kritiek durft uiten tijdens de rondleiding zodat wij daar ten volle op kunnen inspelen. U als eigenaar, familieleden of grote huisdieren zorgen ervoor dat een kandidaat-koper zich niet ten volle kan projecteren in de woning. Freddy de vis mag uiteraard wel blijven!

Alle ruimtes worden idealiter een half uurtje verlucht alvorens kandidaat-kopers worden ontvangen. Vlak voor de effectieve aanvang van de bezichtigingen worden alle ramen opnieuw gesloten, zodat de temperatuur aangenaam blijft.

De badkamer en de slaapkamers moeten zo luxueus mogelijk overkomen. Denk terug aan die leuke B&B of dat geweldige hotel waar u ooit logeerde. Maak bedden op in neutrale kleuren, maak gebruik van sierkussens of zelfs een voetplaid. In de badkamer doen neutrale, donzige handdoeken wonderen en worden persoonlijke verzorgingsproducten beter even opgeborgen. Als u graag een stap verder gaat kunt u de badkamer wat extra decoreren met bijvoorbeeld mooie ongebruikte zeepjes of bruisballen of ergens een accentkleur gebruiken. Van een badmat wordt een kandidaat-koper niet wild.

De keuken laat u er best zo clean mogelijk uitzien. Idealiter staan er drie grote items op het aanrecht. Bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, een kruidenrek en een messenblok. Een grote kleurrijke fruitmand of een ruiker bloemen op de keukentafel maakt ontzettend veel indruk!

Technische apparatuur die deel uitmaakt van de woning moet tijdens bezichtigingen eenvoudig toegankelijk zijn. Denk hierbij aan de water-, gas- of elektriciteitsteller, of de verwarmingsinstallatie. Ook ruimtes als een kelder of zolder moeten makkelijk te bereiken zijn.

Naast uitzicht is ook geur zeker niet te verwaarlozen tijdens bezichtigingen. Let op met kookgeuren in de keuken of die van vocht in de badkamer. Wij zorgen voor voldoende geurkaarsen!

Geïnteresseerd om met Liselot samen te werken?

Neem contact op met Liselot