Investeren in vastgoed: een goed idee anno 2021?

Investeren

Liselot Pyck

Een investering in het vastgoed wint de laatste jaren gestaag aan populariteit.
Maar hoe begin je er nu aan? Wat brengt het op? Waar moet je opletten?

Investering op lange termijn

Een vastgoedinvestering is niet iets wat op één-twee-drie beslist wordt. Dergelijke beslissingen vergen geduld en een lange termijnvisie. Ten slotte realiseer je met een vastgoedinvestering immers vaak de grootste meerwaarde op langere termijn.

De trend van de laatste jaren tonen aan dat in theorie de marktwaarde van onroerende goederen alleen maar zullen blijven stijgen… Nu, dit mag zeker niet als uitgangspunt dienen voor de toekomst. Ook de vastgoedmarkt is afhankelijk van variabelen/paramaters waaronder de macro-economische en politieke variabelen zoals de rentevoeten, fiscale aftrekbaarheid, koopkracht, betonstop… Deze variabelen opvolgen is dus essentieel om uw vastgoedinvestering aan te kopen of te verkopen.

Investering op korte termijn

Ook op korte termijn kan een vastgoedinvestering als alternatief dienen. Denk bv. aan het creëren van een grote meerwaarde door opzoek te gaan naar een totaalrenovatieproject en dit op korte termijn opnieuw te verkopen.

Niet te vergeten is natuurlijk ook de verhuurmarkt waarop het onroerend goed kan aangeboden worden. Vaak wordt geopteerd voor dit laatste, maar ook dat verloopt niet altijd over een leien dakje. Begin alvast met volgende punten aandachtig te bekijken; bepalen van een correcte huurprijs, voorzien van alle noodzakelijke attest, zorgen voor een aantrekkelijke publiciteit, het kiezen van een geschikte huurder en natuurlijk niet te vergeten dit alles waterdicht huurcontract verwerken! Dit laatste kan u in de toekomst heel wat tijd en energie besparen.

Verhuren is een werkwoord

Onderschat niet hoe arbeidsintensief verhuren soms wel kan zijn. Dit werd zonet in een notendop even aangekaart. Elke stap daarbij is belangrijk om je investeringsvastgoed in topconditie te houden en maximaal te laten renderen. Kan je zelf niet de nodige tijd vrijmaken om alle verhuurformaliteiten correct op te volgen, besteed de verhuur dan uit aan gespecialiseerde makelaars om fouten en onnodige risico’s te vermijden.

Vastgoedtypologie

Dat ieder onroerend goed uniek is, heeft waarschijnlijk geen verder duiding meer nodig. Onder deze topic gaat het hem eerder over de verschillende soorten vastgoedtypes (ééngezinswoningen, appartementen, vastgoed in het buitenland, studentenkamers, garages, hotelkamers, assistentiewoningen…). Iedere markt heeft zijn individueel kenmerken en wordt beïnvloedt door afzonderlijke externe factoren.

Vaak wordt als beginnende investeerder geopteerd voor de ietwat “veiligere” markt zoals een appartement en/of ééngezinswoning. Deze kent de laatste jaren een enorm positieve trend; en waarom ook niet? Een simpele rendementsberekening kan bij dergelijke investering vaak al heel wat duidelijkheid scheppen.

Ook investeren in vastgoed?

Iedere vastgoedinvestering leidt tot andere resultaten alsook iedere individuele keuze heeft een impact op het verdere verloop van uw vastgoedinvestering. Laat u daardoor begeleiden om de juiste keuzes te maken!