Bewoningsrecht na verkoop

Verkopen

Augustus Van Renterghem

Wat gebeurt er als verkopers na de verkoop nog even in hun woning blijven? Of je nu koper of verkoper bent, deze regeling kan voordelig zijn. Leer meer over je rechten en plichten in onze nieuwste blogpost!

Het verkopen van je woning is een grote stap, maar wat gebeurt er als je als verkoper nog even in de woning blijft wonen? Dit wordt geregeld via het bewoningsrecht, dat in de verkoopovereenkomst en later in de verkoopakte kan worden opgenomen. Hieronder leggen we uit wat dit betekent voor zowel de koper als de verkoper.

Bewoningsrecht: de basis

  • Definitie: Bewoningsrecht laat verkopers toe om na de verkoop nog voor een bepaalde periode in de woning te blijven wonen, om bijvoorbeeld de opleveringstijd van een nieuwbouwwoning te overbruggen.
  • Vergoeding: Verkopers betalen een maandelijkse vergoeding, geen huur, maar een overeengekomen bedrag dat via overschrijving wordt betaald aan de koper.

Verplichtingen van de verkoper

De verkoper heeft bepaalde verantwoordelijkheden gedurende de periode van bewoning:

  • Onderhoud: De woning moet goed onderhouden worden volgens de normen van een goed huisvader.
  • Herstellingen: Eventuele noodzakelijke herstellingen zijn voor rekening van de verkoper.
  • Kosten: Alle kosten verbonden aan het wonen (zoals nutsvoorzieningen) blijven voor rekening van de verkoper.

Rechten van de Koper

De koper heeft ook specifieke rechten die beschermd zijn:

  • Einddatum: De verkoper moet de woning vrijgeven op de in de akte overeengekomen datum.
  • Uitzetting: Bij niet-naleving kan de koper de verkoper gedwongen laten uitzetten.

Het bewoningsrecht kan een praktische oplossing bieden voor verkopers die meer tijd nodig hebben om te verhuizen. Voor kopers betekent het een duidelijke afspraak wanneer zij de volledige beschikking over de woning krijgen. Goede afspraken en duidelijke communicatie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat deze overgang soepel verloopt voor beide partijen.

Een professionele schatting van je woning?

Een marktconforme en correcte waardebepaling van je pand vormt het fundament van de succesvolle verkoop. We schatten je woning vrijblijvend en staan uiteraard graag klaar voor de effectieve verkoop. Met een doeltreffende strategie en een professionele opvolging.
Vraag je gratis schatting aan