Korting bij de notaris vanaf volgend jaar.

Kopen

Augustus Van Renterghem

Vorige maand keurde het federaal parlement het wetsvoorstel van Minister van Justitie Vincent van Quickenborne over het statuut van de notaris en de tuchtprocedure van het beroep goed. In het Koninklijk Besluit wordt o.a. bepaald dat de erelonen van de notarissen verlagen. Dat Koninklijk Besluit treedt samen met de wet in werking op 1 januari 2023.

Wanneer je een woning aankoopt betaal je bovenop de registratierechten ook nog notariskosten. Bij de notaris wordt immers alle informatie met betrekking tot het pand verzameld en in een notariële akte gegoten. Deze authentieke akte wordt ook bij de notaris voorgelezen en getekend of anders gezegd: verleden. Deze akte bestaat uit de aankoop- en kredietakte.

  • In de compromis worden afspraken gemaakt tussen verkoper en koper met betrekking tot de verkoop van het onroerend goed. Natuurlijk moeten ook derden deze transactie erkennen. Daarom moet de overdracht tegenstelbaar aan derden worden gemaakt door ze over te schrijven in de registers van het Kantoor Rechtszekerheid (het vroegere hypotheekkantoor). Een compromis kan echter niet worden overgeschreven, een notariële verkoopakte wel.
  • Een hypotheek moet worden gevestigd via een notariële kredietakte. De notaris schrijft de hypotheek in waardoor bij het verlijden van de notariële akte ook je afgesproken woonkrediet wordt geactiveerd.

Zowel het ereloon van de notaris als de administratieve kosten voor zowel de aankoop- als de kredietakte dalen vanaf volgend jaar voor de aankoop van de gezinswoning. Op deze manier wil Minister van Justitie Vincent van Quickenborne reageren op het huidige dure kostenplaatje voor de aankoop van een onroerend goed.

Momenteel betaal je bij de notaris al snel 2 tot 3% kosten bovenop de registratierechten. Vanaf volgend jaar dalen de tarieven met ongeveer 25% afhankelijk van de aankoopprijs van de woning.

  • Het gaat over de enige woning van de koper en hij moet er ook zelf gaan wonen;
  • De koper moet een natuurlijke persoon zijn.

De tariefvermindering beslaat drie luiken:

  1. Een vermindering van gemiddeld 10% op het ereloon van de notaris voor de aankoopakte.
  2. Een vermindering van gemiddeld 20% op het ereloon van de notaris voor de kredietakte.
  3. Een vast bedrag van € 1.250 voor de administratieve kosten voor beide aktes.

Hoe duurder het huis, hoe lager de korting. Woningen tussen € 100.000 en € 350.000 genieten ongeveer € 1.000 euro korting op de totale notariskosten. Voor woningen tussen € 350.000 en € 850.000 daalt de korting naargelang het duurder worden van de woning. Voor woningen boven € 850.000 vallen de kortingen weg en nemen de notariskosten zelfs toe.

Bronnen: De Tijd, CIB.be, notaris.be, notaris.be

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op