Terras of balkon verhoogt de prijs van een appartement met 4,7%

Verkopen

Augustus Van Renterghem

Ben je benieuwd naar de impact van een balkon of terras op de waarde van je appartement? In deze blogpost onderzoeken we hoe grootte, verdieping en geografische ligging de prijsstijging beïnvloeden.

Uit een onderzoek van Immoweb, op basis van gegevens van de twaalf grootste Belgische steden, blijkt dat een balkon of terras de waarde van een appartement gemiddeld met 4,7 procent verhoogt. De impact varieert echter per stad: in Oostende stijgt de vastgoedwaarde met maar liefst 9,3 procent, terwijl dit in Brussel slechts 4,4 procent is.

Invloed van Grootte en Verdieping op de Prijsstijging

Appartementen met een terras of balkon groter dan 50 m² kunnen tot wel 20,1 procent meer kosten. Een terras op de gelijkvloers verhoogt de prijs met 5 procent vanwege een mogelijke tuin, terwijl terrassen op lagere verdiepingen minder gewaardeerd worden vanwege geluidshinder. Vanaf de vierde verdieping stijgt de vastgoedprijs dankzij het balkon weer met gemiddeld 5,6 procent.

Opmerkelijke Invloed van Bovenste Verdieping en Geografische Ligging

Terrassen of balkons op de bovenste verdieping van een gebouw hebben bijna twee keer zoveel impact (+9%) op de waarde van het pand dan op andere verdiepingen, dankzij rust, luxe en licht.

De geografische ligging speelt ook een rol. In Oostende heeft een buitenruimte de grootste impact (+9,3%), gevolgd door Namen (+8,4%) en Luik (+7,4%). Brussel heeft een lagere invloed van +4,4 procent.

Conclusie

Een mooi terras of balkon wordt gewaardeerd door Belgen en verhoogt de waarde van een appartement. Bij het (ver)kopen van een appartement in België kan het hebben van een buitenruimte een slimme investering zijn. Grootte, verdieping en geografische ligging spelen een rol bij de prijsstijging.

Bron: Immoweb

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op