Een postinterventiedossier, of kortweg PID, bevat nuttige informatie over bouwwerken die zijn uitgevoerd op het onroerend goed in functie van de veiligheid en gezondheid van toekomstige klussers of verbouwers.
Een PID is dus zeer waardevol bij:
- onderhoud en herstellingen van de woning
- renovatie en verbouwing
- slopen
Hoe ziet een postinterventiedossier er uit?
Afhankelijk van wie de werken heeft uitgevoerd kan een postinterventiedossier er al eens anders uitzien. Bij nieuwbouw constructies wordt de veiligheidscoördinator aangesteld om dit dossier samen te stellen. Dit is een lijvig dossier met o.a. het lastenboek, bouwplannen en facturen of garantiebewijzen. Op kleinere bouwplaatsen of wanneer je zelf de handen uit de mouwen hebt gestoken, is een vereenvoudigd postinterventiedossier voldoende.
Is een postinterventiedossier verplicht bij verkoop?
Ja, een PID is verplicht bij verkoop van woningen of appartementen gebouwd na 01/05/2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd door minstens één aannemer vanaf diezelfde datum.
Is er geen PID voorhanden dan moet de verkoper alsnog voor een postinterventiedossier zorgen voor het verlijden van de akte. Dit dossier moet worden opgesteld en blijft levenslang bij de woning.
Bron: Vlaanderen.be