Zonnepanelen hotter dan ooit!

Algemeen

Augustus Van Renterghem

De EPB-cijfers op de Energiekaart van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zijn duidelijk: zonnepanelen zijn de standaard voor Vlaamse nieuwbouwwoningen en de warmtepomp steekt een tandje bij.

De Energiekaart geeft de resultaten van de ingediende EPB-aangiften weer. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'. Vlaamse nieuwbouwconstructies moeten immers aan bepaalde energieprestatienormen voldoen; de EPB-eisen. De meest recente conclusieve cijfers zijn die van het aanvraagjaar 2019. Zo goed als alle nieuwbouwwoningen worden uitgerust met zonnepanelen en voor 3 op 10 wordt een warmtepomp geïnstalleerd.

"Voor de ingediende EPB-aangiften van het aanvraagjaar 2019 zien we dat in 93% van de nieuwbouwwoningen (huizen en appartementen) gekozen is voor het aandeel hernieuwbare energie. Slechts in een kleine 7% van de nieuwbouwwoningen koos men voor de 10% strengere E-peileis. Amper 0,5% voldoet niet aan het minimumaandeel én niet aan het strengere E-peil." aldus het nieuwsbericht van 8 februari 2023 van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

  • 26% van de nieuwbouwwoningen koos in 2019 voor zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp.
  • 61% van de nieuwbouwwoning koos voor enkel zonnepanelen.

Zo goed als alle nieuwbouwwoningen en -appartementen worden uitgerust met zonnepanelen:

  • 87% kiest voor zonnepanelen in 2019.
  • 95% in 2020.

De warmtepomp maakt een lichte inhaalbeweging:

  • 30% van de nieuwbouwwoningen werd in 2019 voorzien van een warmtepomp.
  • In 2018 was dat 26% en in 2017 20%.

Bron: vlaanderen.be

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op