Eerst verkopen en dan kopen?

Verkopen

Augustus Van Renterghem

Er is geen consensus over welke strategie nu de beste is. Sommige eigenaars kopen eerst liever zodat ze alle tijd hebben om het huis van hun dromen te vinden, sommige eigenaars verkopen eerst liever om zeker te zijn van hun aankoopbudget. Maar wat als je al verkocht hebt en liever nog niet onmiddellijk verhuist?

Je woning is verkocht - proficiat! Maar dat betekent dat je binnen enkele maanden je koffers mag pakken. Als je dat niet ziet zitten en graag nog iets meer tijd krijgt om een nieuwe woning te vinden, dan zijn daar oplossingen voor. Het is natuurlijk wel belangrijk zo snel mogelijk aan je kopers te communiceren dat je graag na het verlijden van de notariële akte nog even in de woning wilt blijven. Bij voorkeur op het moment van de tekoopstelling.

Bezetting ter bede

Wanneer je voor een tijdelijke periode nog even in je verkochte woning wilt blijven dan is een huurovereenkomst sluiten die onderhevig is aan de dwingende regels van woninghuur vaak niet de meest aantrekkelijke route. De verkoper kan echter wel zijn verkochte woning tijdelijk 'bezetten'. Al dan niet mits het betalen van een vergoeding. En altijd met een duidelijk afgesproken termijn.

Deze vergoeding wordt afgesproken tussen verkoper en koper en wordt veelal begroot op basis van de gangbare huurprijzen van vergelijkbare woningen of tegenover de aflossing van het hypothecair krediet van de koper gezet.

  • De afgesproken bezettingsvergoeding wordt via de personenbelasting fiscaal belast alsof het een huurinkomst zou zijn.
  • Is het gebruiksrecht kosteloos dan betaalt de koper registratierechten op de pro fisco geschatte huurwaarde.

De totale verschuldigde bezettingsvergoeding kan ook bij het verlijden van de notariële akte in een keer van de verkoopprijs worden getrokken.

Plaatsbeschrijving

De verkoper is verplicht het goed tijdens de bezettingsperiode als goede huisvader te gebruiken. Om achteraf discussies te vermijden is het aangeraden een plaatsbeschrijving op te maken. Dit is echter niet verplicht.

Bronnen: cib, De Tijd

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op