Kopen op plan: alles wat je moet weten!

Kopen

Augustus Van Renterghem

In deze blogpost nemen we je mee door de basisprincipes van kopen op plan en waarom het de moeite waard kan zijn. Lees verder om te ontdekken wat kopen op plan precies inhoudt en welke voordelen het met zich meebrengt.

Stel je voor: een gloednieuwe woning, helemaal naar jouw smaak, zonder de zorgen van een oud pand. Het kopen van een nieuwbouwwoning op plan biedt je die kans. In deze blogpost nemen we je mee door de basisprincipes van kopen op plan en waarom het de moeite waard kan zijn.

Wat is kopen op plan?

Kopen op plan, ook wel 'kopen in de ruwbouwfase' genoemd, is een manier om een gloednieuwe woning te verwerven voordat deze is gebouwd of voltooid. Je koopt de woning op basis van bouwplannen en specificaties, meestal via een erkende projectontwikkelaar.

De voordelen van kopen op plan

  • Keuzevrijheid: bij kopen op plan kun je vaak kiezen uit verschillende opties voor afwerking, wat betekent dat je de woning kunt aanpassen aan je smaak.
  • Nieuw en energiezuinig: nieuwbouwwoningen zijn doorgaans energiezuiniger en hebben minder onderhoud nodig dan oudere huizen.
  • Wettelijke bescherming: kopen op plan valt onder de wet Breyne in België, die kopers beschermt tegen bepaalde risico's.

De Wet Breyne

De Wet Breyne is de Belgische wet die specifiek gericht is op het beschermen van kopers bij de aankoop van een woning op plan. Deze wet legt onder andere vast dat de projectontwikkelaar verplicht is om een voltooide en conforme woning af te leveren.

Waar moet je op letten voordat je koopt?

  1. Controleer de bouwpromotor: doe onderzoek naar de projectontwikkelaar, bekijk hun eerdere projecten en controleer of ze geregistreerd zijn.
  2. Goede financiële planning: zorg ervoor dat je de financiële middelen hebt om de betalingen te doen volgens het afgesproken schema.
  3. Houd je aan de timing: nieuwbouwprojecten hebben meestal een strak tijdschema. Zorg ervoor dat je je aan je verplichtingen houdt.

Kopen op plan biedt een spannende kans om je droomwoning te realiseren. Met de bescherming van de Wet Breyne en de vrijheid om je eigen stempel op de woning te drukken, kan dit een geweldige optie zijn voor toekomstige huiseigenaars. Bordes staat je met plezier bij met gedetailleerde informatie en advies!

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op