Voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop.

Kopen

Augustus Van Renterghem

Bij het kopen van een woning stuit je in de compromis op juridische termen zoals voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop. Maar wat betekenen deze precies voor jou als koper? In deze blogpost gaan we dieper in op deze clausule en ontdek je wat ze precies betekent.

Bij de verkoop van een woning komen diverse juridische termen kijken die van invloed kunnen zijn op het proces. Voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop zijn hier belangrijke voorbeelden van. Hieronder leggen we uit wat deze termen betekenen en hoe ze jou als koper of verkoper kunnen beïnvloeden.

Voorkooprecht: eerste dibs

  • Definitie: Het voorkooprecht geeft bepaalde partijen (zoals de overheid of gesubsidieerde organisaties) het recht om een woning te kopen voordat het op de markt aangeboden wordt.
  • Impact: Als verkoper moet je eerst deze partijen benaderen voordat je het vastgoed aan anderen kunt aanbieden.
  • Meestal geen bedreiging: Het wordt vooral actief uitgeoefend in gebieden waar behoud van natuur, erfgoed of sociale huisvesting prioriteit heeft.

Voorkeurrecht: voorrang verkrijgen

  • Hoe het werkt: Dit recht wordt meestal toegekend aan een specifieke persoon of entiteit die een speciale band heeft met het vastgoed, zoals een huurder, een lid van een coöperatie of een naburige eigenaar. Het kan zowel notarieel als contractueel worden vastgelegd.
  • Waarom het ertoe doet: Het geeft deze persoon het recht om het onroerend goed te kopen tegen dezelfde voorwaarden als een externe koper voordat het aan anderen wordt aangeboden. Als de persoon met voorkeursrecht afziet van de aankoop, kan het onroerend goed aan andere kopers worden aangeboden.

Recht van Wederinkoop: terugkopen met voorwaarden

  • Wat het is: Het recht van wederinkoop geeft de verkoper de mogelijkheid om het onroerend goed terug te kopen onder bepaalde voorwaarden binnen een afgesproken periode.
  • Uitzonderlijk: Dit kan vooral voorkomen bij financiële moeilijkheden of bij het uitvoeren van een specifieke strategie voor vastgoedbeheer.

Voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop kunnen een impact hebben op jouw aankoop. Zorg ervoor dat je hierover duidelijkheid hebt vóór de aankoop, om toekomstige verrassingen te voorkomen. Een goed begrip van deze juridische termen beschermt je belangen als koper. Maar geen zorgen, een Bordes-makelaar licht dit bij ieder dossier uitvoerig toe!

Wil je je verder verdiepen in de inhoud van een compromis?

We hadden het reeds over de staat van de woning, de hypothecaire toestand van de woning, het fiscaal voordeel van roerende goederen in de compromis, de waarde van een volmacht en lasten, erfdienstbaarheden, en gemeenschappen.

Geïnteresseerd om met ons samen te werken?

Neem contact op