Wat is een Energieprestatiecertificaat (EPC)?

Verkopen

Augustus Van Renterghem

Als je van plan bent om je huis te verkopen, moet je over een geldig Energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Het EPC is een document dat de energieprestatie van je woning beoordeelt en cruciale informatie geeft aan potentiële kopers. In deze blogpost leggen we uit wat een EPC is en waarom het zo belangrijk is bij de verkoop van een huis.

Wat is een EPC?

Het Energieprestatiecertificaat, afgekort als EPC, is een officieel document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het certificaat wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige en is verplicht bij de verkoop van een huis. Het EPC bevat een score die aangeeft hoe efficiënt de woning is in termen van energieverbruik. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning.

Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid van woningen weergegeven met behulp van een EPC-label. Dit label varieert van een rode letter F, wat wijst op een lage score, tot een donkergroene A+ voor een uitstekende score.

Waarom is het EPC belangrijk?

Het EPC is van groot belang omdat het potentiële kopers inzicht geeft in de energie-efficiëntie van een huis. Het kan invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van je woning. Een gunstig EPC kan aantonen dat je huis energiezuinig is en lagere energiekosten met zich meebrengt, wat aantrekkelijk is voor kopers die waarde hechten aan duurzaamheid en kostenbesparing.

Hoe wordt het EPC berekend?

Het EPC wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie van het gebouw, het type verwarmingssysteem, de aanwezigheid van zonnepanelen en het ventilatiesysteem. De energiedeskundige voert een grondige inspectie uit en verwerkt deze informatie in de berekening van de EPC-score.

Het EPC is de leidraad voor de renovatieverplichting.

Wanneer een woning een EPC-score heeft die boven een bepaalde drempel ligt, kan dit leiden tot een renovatieverplichting. Deze verplichting vereist dat de koper energiebesparende maatregelen neemt om de woning te verbeteren en de EPC-score te verlagen. Het doel is om woningen energie-efficiënter te maken, wat zowel voordelig is voor het milieu als voor de bewoners in termen van lagere energiekosten en comfort.

Heb je vragen over het EPC of wil je meer weten over de energieprestatie van je woning? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen bij het verkoopproces en alle aspecten die daarbij komen kijken.

Wens je een waardecheck van jouw woning?

Een juiste waardebepaling vormt het fundament van elke succesvolle verkoop.
Vraag een gratis schatting aan