Wanneer je in Vlaanderen een woning bezit of koopt, kan je te maken krijgen met de verhaalbelasting. Maar wat houdt dit precies in, en wie betaalt deze belasting bij een verkoop? In deze blogpost gaan we er dieper op in.
Wat is Verhaalbelasting?
Verhaalbelasting is een heffing die gemeenten kunnen opleggen aan eigenaars voor kosten die zijn gemaakt voor openbare werken, zoals de aanleg van wegen, rioleringen of straatverlichting. Deze kosten worden ‘verhaald’ op de eigenaars van de nabijgelegen eigendommen die genieten van deze verbeteringen.
Wat als de woning wordt verkocht?
De eigenaar van het onroerend goed op het moment dat de verhaalbelasting wordt geheven, is verantwoordelijk voor de betaling. Als je je woning verkoopt nadat de belasting is opgelegd maar nog niet is betaald, moet je met de koper afspraken maken over wie deze belasting draagt. Vaak wordt de verhaalbelasting pro-rata verdeeld, gebaseerd op de periode waarin de verkoper eigenaar was.
Hoe wordt het bedrag bepaald?
- Berekening: De hoogte van de verhaalbelasting hangt af van de kosten van de werken en hoeveel jouw eigendom profiteert van deze verbeteringen.
- Niet-vervallen annuïteiten: Dit zijn toekomstige betalingen die nog verschuldigd zijn. Deze jaarlijkse kosten kunnen variëren, afhankelijk van de ligging en de omvang van de werkzaamheden.
Verhaalbelasting kan een belangrijk aandachtspunt zijn bij het kopen of verkopen van een woning. Zorg dat je op de hoogte bent van eventuele lasten en maak duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor de betaling. Heb je vragen? Neem gerust contact op met je favoriete Bordes-makelaar voor meer informatie!