Bij de verkoop van een woning is het belangrijk om de status van het pand duidelijk vast te leggen. Een van de clausules in de compromis gaat over leegstand, ongeschiktheid, en verwaarlozing. Maar wat betekent deze clausule precies voor de koper en verkoper? In deze blogpost leggen we het uit!
Wat staat er in deze clausule?
Deze clausule vermeldt of het verkochte goed al dan niet is opgenomen in bepaalde inventarissen en registers. In de compromis wordt aangegeven of het pand:
- Opgenomen is in de inventaris van ongeschikte en/of onbewoonbare woningen (volgens artikel 26 §1 van het Decreet van 22 december 1995).
- Opgenomen is in het gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en/of woningen (volgens artikel 2.15 van de Vlaamse Codex Wonen).
- Opgenomen is in het register van leegstaande gebouwen en woningen (volgens artikel 2.9 e.v. van de Vlaamse Codex Wonen).
- Opgenomen is in de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten (volgens artikel 3, § 1, van het decreet van 19 april 1995).
Wat betekent dit voor koper en verkoper?
Als het pand wel in een van deze registers voorkomt, betekent dit dat de woning mogelijk als ongeschikt, onbewoonbaar, verwaarloosd of leegstaand wordt beschouwd. Dit heeft enkele gevolgen:
- Heffingen: Een pand dat op deze lijsten staat, kan onderhevig zijn aan gemeentelijke heffingen.Deze heffingen kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en de aard van de registratie.
- Verrekening: In de compromis wordt vaak bepaald dat eventuele heffingen voor het lopende jaar worden verrekend tussen koper en verkoper. Dit betekent dat de financiële last van de heffing eerlijk wordt verdeeld, afhankelijk van de duur van het eigendom van beide partijen in dat jaar.
Waarom is deze clausule belangrijk?
Deze clausule is van groot belang voor zowel koper als verkoper:
- Voor de koper: Het geeft inzicht in mogelijke financiële verplichtingen, zoals extra heffingen, na de aankoop. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Maar ook in mogelijke rechten. De Vlaamse overheid en gemeenten bieden immers premies aan om eigenaren te stimuleren leegstaande of verwaarloosde panden te renoveren.
- Voor de verkoper: Het geeft de mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen over de status van het pand, wat essentieel is voor een transparante verkoop.
De clausule over leegstand en verwaarlozing in de compromis biedt duidelijkheid over de staat van het pand en eventuele financiële gevolgen. Zorg ervoor dat je deze clausule begrijpt en bespreek eventuele twijfels met je favoriete Bordes-makelaar of notaris.
Wil je je verder verdiepen in de inhoud van een compromis?
- Staat van de woning
- Hypothecaire toestand
- Het fiscaal voordeel van roerende goederen in de compromis
- Waarde van een volmacht
- Lasten, erfdienstbaarheden, en gemeenschappen
- Voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop
- Bewoningsrecht na verkoop
- De brandverzekering
- Wat is onroerende voorheffing?
- Wat zijn verhaalbelastingen?
- Betaal ik verkooprechten of BTW?