Bij de verkoop van een woning in Vlaanderen is het voorkooprecht een belangrijke clausule in de compromis. Dit recht, bepaald in artikel 5.76 van de Vlaamse Codex Wonen, geeft bepaalde instanties het recht om een woning als eerste te kopen. Maar wat betekent dit precies?
Wat is het voorkooprecht?
Het voorkooprecht stelt instanties zoals woonmaatschappijen, gemeenten en Vlabinvest in staat een woning aan te kopen voordat deze aan een andere koper wordt verkocht. Dit recht is enkel van toepassing in specifieke zones en situaties.
- Voorkoopzones: Geldt in zones die door de gemeente zijn afgebakend of in bijzondere gebieden.
- Uitzonderingen: Appartementen, percelen in een verkaveling, of woningen die als enige eigen woning worden gekocht, vallen meestal buiten het voorkooprecht.
Hoe werkt het voorkooprecht?
Als het recht van toepassing is, wordt de verkoop gesloten onder een opschortende voorwaarde. De notaris speelt een belangrijke rol:
- Aanbieding door de notaris: De notaris stelt de verkoop officieel voor aan de bevoegde instanties.
- Beslistermijn: Deze instanties hebben meestal 30 dagen om te beslissen of ze het voorkooprecht uitoefenen. Zonder reactie verloopt het recht automatisch.
Reëel risico?
In de praktijk is het risico dat een instantie dit recht uitoefent klein. Door de hoge vastgoedprijzen en beperkte budgetten kiezen instanties zelden voor uitoefening, tenzij het gaat om strategische aankopen, zoals voor sociale huisvesting.
Het voorkooprecht is een belangrijk juridisch aspect, maar vormt zelden een probleem. Wil je meer weten over hoe dit recht jouw verkoop beïnvloedt? Neem contact op met je favoriete Bordes-makelaar, we helpen je graag verder!
Wil je je verder verdiepen in de inhoud van een compromis?
- Staat van de woning
- Hypothecaire toestand
- Het fiscaal voordeel van roerende goederen in de compromis
- Waarde van een volmacht
- Lasten, erfdienstbaarheden, en gemeenschappen
- Voorkooprecht, voorkeurrecht, en recht van wederinkoop
- Bewoningsrecht na verkoop
- De brandverzekering
- Wat is onroerende voorheffing?
- Wat zijn verhaalbelastingen?
- Betaal ik verkooprechten of BTW?
- Leegstand in de compromis: Wat betekent het?
- Wat is een bodemattest?